De Pomodoro-methode

Occhio.nl 10-11-2015

WorkflowWorking

De Pomodoro-methode is een werkmethode die aan de hand van iteraties en een timer een betere en efficiëntere workflow creëert. Door je werk op te knippen in onderdelen die goed passen bij je spanningsboog maak je optimaal gebruik van je concentratie. Zo krijg je namelijk behapbare taken en voorkom je tunnelvisie.

Pomodoro & Scrum

Als je aan iteraties denkt en het behapbaar maken van elke taak, kan het zijn dan je dit herkent van de scrum-methode, die we bij Occhio vaak gebruiken. Dit klopt, er is dan ook een aantal overeenkomsten:

“Je kan een proces langer volhouden door middel van een vast ritme” (Scrum voor Dummies). Dit vaste ritme is de basis van de Pomodoro-methode.

“Elke scrum-iteratie levert iets op.” Dit is een erg aantrekkelijk onderdeel van de Pomodoro-methode. Stel je voor dat je een blog moet schrijven, maar hier eigenlijk geen tijd voor hebt. Als je werkt via de Pomodoro-methode kan je deze taak inplannen in kleine behapbare taken en elke dag of week één van deze taken afmaken. Zo kijk je er veel minder tegenop.

Doormiddel van de korte sprints van scrum kan je vaak bijsturen. Dit kun je ook doorvoeren in de Pomodoro-methode door aan het begin van elke iteratie (pomodoro’s) een ‘recap’ te doen van je vorige taak en bij te sturen waar nodig.

Hoe werkt de Pomodoro-methode?

Stappenplan

  1. Kies een taak die je wilt doen.
  2. Als deze taak meer dan 25 minuten kost, deel deze dan op in pomodoro’s.
  3. Start de timer en werk deze hele pomodoro aan je taak.
  4. Als de timer afgaat neem je 5 minuten pauze.

Het implementeren van de Pomodoro-methode

Het is niet moeilijk om met deze methode te beginnen, zo heb ik bijvoorbeeld voor het maken van deze blog het volgende stappenplan gevolgd:

Het enige wat je dus nodig hebt om deze methode te hanteren is:

De voordelen

Door de Pomodoro-methode te gebruiken creëer je de volgende voordelen:

Bovendien is de methode goed te combineren met technieken als Getting Things Done en scrum.

Ten slotte

De Pomodoro-methode is een techniek de ervoor zocht dat alles erg strak ingepland kan worden. Maar ga zelf ook zo strak om met de richtlijnen van de techniek, dus zet ook een wekker voor de 5 minuten pauze, want een pauze van 10 minuten is snel genomen. Ga ook niet door nadat de wekker is gegaan (zoals ik nu wel doe). Want juist deze tijden zorgen ervoor dat je uiteindelijk een goed workflow creëert.

Blog gepubliceerd op: occhio.nl